מידע משפטי מקיף לגבי תחרות מס

חייגו לייעוץ אישי: 050-808-6488 הייעוץ ניתן על ידי מומחה בענייני מיסוי
 דיני מיסים ועבירות מס – עורך דין לשירותך
חוות דעת מקצועית בענייני מיסוי:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה במיסים >>

כל מה שצריך לדעת על תחרות מס


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

Hebrew

תחרות מס הינה תחרות בין מדינות במטרה למשוך אליהן השקעות זרות ולמנוע בריחת הון מקומי לחו"ל באמצעות מתן הטבות מס שונות למשקיעים, כגון הנחות, פטורים, זיכויים ועוד.

תחרות המס הינה תופעה שאופיינית במיוחד לעידן הגלובליזציה, אשר אחד מסממניו המובהקים הינו הגברת הניידות העולמית של גורמי הייצור. על מנת למשוך אליהן כמה שיותר גורמי ייצור ומשקיעים זרים מרחבי העולם, נוהגות מדינות מסוימות לפתות אותם באמצעים שונים, כגון הגמשה של דיני החברות שנוהגים בהן וכן באמצעות מתן הטבות והקלות מס משמעותיות. לדוגמא, מדינת הונגריה נוהגת להעניק הטבות מס לתעשיית הסרטים ואילו בטורקיה בחרו להעניק הטבות מס לתעשיית הרכב.  

יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי הטבות המס אינן הקריטריון היחידי אותו נוהגים המשקיעים הזרים לקחת בחשבון בעת שהם בוחנים מהי המדינה שמתאימה מבחינתם להשקעה העסקית שלהם. אמנם, שיקולי המס הינם קריטריון חשוב ביותר, אך בצידם יש לבחון גם קריטריונים חשובים נוספים לגבי המדינה הרלוונטית, כגון היציבות הכלכלית, היציבות הפוליטית, היציבות של המערכת הבנקאית ואיכותה, איכות התשתיות, מדד הבירוקרטיה, מדד השחיתות, עלות כח העבודה, זמינותו ואיכותו, אמצעי השינוע ועוד.

מדיניות מדינת ישראל במסגרת תחרות מס

גם מדינת ישראל הינה משתתפת פעילה במסגרת תחרות המס העולמית וזאת במיוחד באמצעות החוק לעידוד השקעות הון תשי"ט-1959.

חוק זה נועד בעיקרו לעודד השקעות חוץ של חברות זרות ובינלאומיות בארץ, במיוחד בענפי התעשייה, התיירות, המחקר והפיתוח התעשייתי ותוך מתן עדיפות להקמת מפעלים באזורי הפיתוח והפריפריה בארץ.

לשם הגשמת מטרת החוק, מעניקה המדינה מענקים והטבות מס משמעותיות למפעלים שעונים על דרישות החוק וזאת במסגרת שלושה מסלולים שונים, כמפורט להלן:

  • מסלול המענקים למפעל מאושר - מפעל מאושר הינו מפעל תעשייתי שהוקם באזור פיתוח א' בלבד ושהינו בר תחרות, כלומר, מייצא לחו"ל לפי תנאי החוק. מפעל בענפי הביו-טכנולוגיה או ננו-טכנולוגיה פטור מהתנאי של היותו בר תחרות.

  • מסלול הטבות המס למפעל מועדף - מפעל מועדף הינו מפעל תעשייתי ומפעל בר תחרות שמייצא לחו"ל לפחות 25% ממחזור המכירות שלו.  

  • מסלול הטבות מס למפעל טכנולוגי מועדף ומפעל טכנולוגי מועדף מיוחד - מסלול חדש שנוסף במסגרת תיקון 73 לחוק, אשר בוצע במסגרת חוק ההתייעלות הכלכלית לשנים 2017 ו-2018. מפעל טכנולוגי מועדף הינו מפעל עתיר ידע שעונה על התנאים הקבועים בסעיף 51כ"ד לחוק. מפעל טכנולוגי מועדף מיוחד הינו מפעל טכנולוגי מועדף בעל הכנסה שנתית בסך של לפחות 10 מיליארד ₪.

תכנית BEPS במסגרת המלחמה בתחרות מס מזיקה

תחרות המס הינה תופעה לגיטימית כשלעצמה. יחד עם זאת, ישנן מדינות שמנצלות אותה לרעה ומובילות לתחרות מס מזיקה, באמצעות הנהגת משטרי מס מטיבים יתר על המידה, באופן לפיו הן משמשות בתור מקלטי מס בהן שיעור המס הינו נמוך במיוחד עד אפסי. כתוצאה מכך, חברות בינלאומיות רבות מעבירות את רווחיהן לאותן מדינות ובכך פוגעות בהיקף ההכנסות ממיסים של המדינות שבהן מתרחשת בפועל הפעילות הכלכלית של אותן חברות.

כדי להילחם בתופעה זו, יזם ארגון G-20, שבו חברים שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של 20 המדינות בעלות הכלכלות החזקות בעולם, בשיתוף עם ארגון ה-OECD , את תכנית BEPS, קרי, Base Erosion and Profit Shifting Project. תכנית זו פיתחה כלים שונים שנועדו להבטיח שהרווחים של החברות אכן ימוסו במדינות שבהן מתרחשת הפעילות הכלכלית של החברות ושבהן נוצר הערך ולא במדינות שמשמשות כמקלטי מס.

בהתאם לכללי התכנית, משטר מס שמתמרץ העברת הכנסות מהמדינה בה בוצעה הפעילות הכלכלית של החברה למדינה בעלת משטר מס מיטיב, ללא מעבר של פעילות מהותית של אותה חברה, יוגדר כמשטר מס מזיק. לשם הערכת מידת הפעילות המהותית של חברה כלשהי במדינה מסויימת, יש לבחון את היקף הוצאות מחקר ופיתוח אשר הוצאו על ידי החברה באותה מדינה כדי לפתח נכסים לא מוחשיים מיטיבים.

כל המדינות שחברות בארגוני G-20 ו-OECD התחייבו ליישם את כל הכלים שפותחו במסגרת תוכנית BEPS, באופן לפיו על כל אחת מהן יכולה לבנות תכנית עבודה כבר בשנת 2016 ולסיימה עד לשנת 2020. גם ישראל, שכידוע נמנית על ארגון מדינות ה-OECD, הצטרפה למאמץ הבינלאומי בעניין זה.

כך לדוגמא, מסלול הטבות המס למפעל טכנולוגי מועדף שעוגן במסגרת תיקון 73 לחוק הוגדר בהתאם לכללי תכנית BEPS. בנוסף, ביום 7.6.2017 חתמה גם ישראל, בצד 60 מדינות נוספות, על אמנת מס בינלאומית רב-צדדית, מולטילטרלית, אשר נועדה למנוע התחמקות של חברות בינלאומיות מתשלומי מס למדינות שבהן הן פועלות בפועל, באמצעות שימוש במקלטי מס, בטכניקות ובתכנוני מס אגרסיביים נוספים. האמנה המולטילטרלית מתקנת את רוב אמנות המס של המדינות החתומות עליה בהתאם לכללי ה-BEPS.

לקבלת ייעוץ משפטי בנושא ליחצו כאן!


תאריך: 03/06/2018 19:42
 
close