מידע משפטי על הסכם העברת מידע בענייני מס ישראל וארה"ב

חייגו לייעוץ אישי: 050-808-6488 הייעוץ ניתן על ידי מומחה בענייני מיסוי
 דיני מיסים ועבירות מס – עורך דין לשירותך
חוות דעת מקצועית בענייני מיסוי:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה במיסים >>

הסכם העברת מידע בענייני מס בין ישראל לארה''ב


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

Hebrew

ביום 30.6.2014 חתמו ממשלות ישראל וארה"ב על הסכם לשיפור אכיפת מס בינלאומית ויישום הוראות חוק ה-FATCA ,The Foreign Account Tax Compliance Act, אשר מכונה בקיצור הסכם ה-FATCA וזאת במסגרת המאבק הבינלאומי במעלימי מס שמוליכה ארה"ב ברחבי העולם.

מטרת הסכם ה-FATCA בין ישראל לארה"ב הינה להעביר ביניהן מידע באופן אוטומטי על תושבי המדינות במטרה למנוע התחמקות ממס. בהתאם להסכם זה, על רשות המיסים הישראלית לקבל מהבנקים ויתר הגופים הפיננסים בישראל מידע על לקוחות שיש להם אזרחות אמריקאית או גרין קארד, רישיון לתושבות קבע בארה"ב, אותו היא תעביר באופן ישיר לרשות המיסים בארה"ב, IRS ולהיפך.

חוק ה-FATCA עצמו מחייב את הגופים הפיננסים הזרים ברחבי העולם, כולל בישראל, להעביר באופן ישיר לרשות המיסים בארה"ב, מידע על לקוחות אמריקאים או בעלי גרין קארד שמחזיקים אצלם חשבונות בנק. כדי להגביר את יישום החוק ואכיפתו, נוהגת ארה"ב לחתום על הסכמים עם מדינות זרות לפי שני מודלים שונים:

  • המוסדות הפיננסים מעבירים את המידע לרשות המיסים הממשלתית שלהם והיא זו שמעבירה אותו לרשות המיסים האמריקאית ולהיפך.

  • המוסדות הפיננסים מעבירים את המידע באופן ישיר לרשות המיסים האמריקאית.

ישראל חתמה על הסכם עם ארה"ב לפי המודל הראשון, לפיו הבנקים ויתר הגופים הפיננסים בישראל יעבירו את המידע לרשות המיסים הישראלית והיא זו שתעביר את המידע לרשות המיסים האמריקאית ולהיפך.

בהתאם להסכם ה-FATCA ולתקנות מס הכנסה (יישום הסכם פטק"א), התשע"ו- 2016, המועד הראשון לפיו היה על המוסדות הפיננסים בארץ להעביר מידע לרשות המיסים בארץ נקבע בתחילה כיום 20.9.2016. על המידע לכלול נתונים לגבי חשבונות בבעלות תושבי או אזרחי ארה"ב כפי שזוהו על ידי המוסדות הפיננסיים לשנים 2014 ו-2015 והעברתו אמורה להתבצע באמצעות מערכת ממוחשבת שמצויה באתר רשות המיסים.

קריאה נוספת: חשבונות בנק בחו"ל בהיבט מס הכנסה.

במסגרת בג"ץ 8886/15 רפובליקנים מחו"ל בישראל נ' ממשלת ישראל, הוגשה עתירה כנגד הסכם ה-FATCA והחקיקה שמסדירה אותו.

ביום 12.9.2016 דחה בית המשפט העליון את העתירה, אך זאת בכפוף להודעת ממשלת ישראל לפיה לא יימסר מידע לידי רשות המיסים האמריקאית לגבי לקוח שחשבונו סווג כבר דיווח וטרם עברו 30 ימים מעת שהודיעו לו על כך, או לגבי מי שנמסרה לו הודעה כאמור, אך העלה השגות לגביה, כל עוד לא ניתנה לו תשובה על השגתו.

כלומר, במידה ואדם הגיש השגה לאחר פנייה של מוסד פיננסי, המוסד הפיננסי נדרש להשיב לו בטרם העברת המידע לאמריקאים. בהתאם להחלטה זו, הודיעה רשות המיסים על מתן ארכה להגשת הדיווחים עד ליום 30.9.2016.  

נספח 1 להסכם ה-FATCA כולל הוראות למוסדות הפיננסים באשר לביצוע בדיקות לזיהוי החשבונות החייבים בהעברת מידע. נספח 2 להסכם זה כולל את רשימת הגופים והחשבונות הפטורים מדיווח, כגון:

גופים שמנהלים את החיסכון הפנסיוני בישראל, אשר לא יהיו חייבים בדיווח על חשבונות החיסכון הפנסיוני שהם מנהלים וכן גופים פיננסיים המהווים סיכון נמוך לשימוש למטרות של העלמת מס, כמו למשל קרנות השתלמות לשכירים, קופות גמל למטרות מיוחדות, למשל, למחלה או חופשה, או נאמנים על תכניות אופציות לעובדים לפי סעיף 102 לפקודת מס הכנסה.

הבנקים בישראל מחויבים לבצע בדיקות לזיהוי כל החשבונות החייבים בהעברת מידע בהתאם להסכם וזאת בין אם מדובר בחשבון פרטי ובין אם מדובר בחשבון עסקי. בהתאם לכך, כאשר הבנק הישראלי מזהה לקוח כאזרח אמריקאי או בעל פוטנציאל להיחשב ככזה לפי מספר אינדיקציות שונות, כגון כתובת למשלוח דואר בארה"ב, מספר טלפון בארה"ב ועוד, יהיה עליו לפנות לאותו לקוח ולתשאל אותו לגבי מעמדו כאמריקאי.

במידה והלקוח מאשר זאת, יהיה על הבנק להחתים אותו על טופס W9 , הכולל, בין היתר, פרטים אישיים, מספר הביטוח לאומי שלו בארצות הברית וכן כתב ויתור על סודיות בנקאית.

במידה שהלקוח אינו מוכן לחתום על הטופס, הוא יהיה חייב להוכיח שאינו אזרח אמריקאי באמצעות הצהרות ומסמכים רשמיים מסוימים, או שהבנק ינכה 30% מכל תקבול שיקבל ממקור או נכס אמריקאי. במידה ומדובר במי שמעוניין לפתוח חשבון בנק חדש, לא ניתן יהיה לפתוח לו את החשבון ללא הצהרות ומסמכים אלו.

בנק אשר לא יפעל בהתאם להוראות אלו, יחויב אוטומטית בניכוי מס במקור של 30% מההכנסות של אותו הבנק בארה"ב ולרבות ממכירת נכסים, מניות ואג"ח בארה"ב, אשר יועבר לרשות המיסים האמריקאית. 

לקבלת ייעוץ משפטי אישי בנושא ליחצו כאן!


תאריך: 06/03/2018 13:51
 
close