עורך דין מסביר: עבירות מס הכנסה מהותית ומה עושים אם הואשמת

חייגו לייעוץ אישי: 050-808-6488 הייעוץ ניתן על ידי מומחה בענייני מיסוי
 דיני מיסים ועבירות מס – עורך דין לשירותך
חוות דעת מקצועית בענייני מיסוי:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה במיסים >>

מידע מלא אודות עבירות מס הכנסה מהותיות!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (3) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 3 reviews

Hebrew

מקובל לחלק את עבירות מס הכנסה לשני סוגים עיקריים: עבירות טכניות, שנחשבות לקלות יותר ועבירות מהותיות, שנחשבות לחמורות יותר.

ההבדל בין עבירות אלו מתבטא ביסוד הנפשי, בדבר הכוונה להעלים מסים. יסוד זה נדרש רק לגבי עבירות המס המהותיות ועל כן הן נחשבות לחמורות יותר וכך גם הענישה שמוטלת בגינן: עד 2, 3, 5 ו-7 שנות מאסר ו/או קנס.

לעומת זאת, כאשר מדובר בעבירות מס טכניות אין צורך להוכיח קיומה של כוונה פלילית להעלים מס ודי בקיומה של רשלנות בלבד. לדוגמא, כאשר הנישום לא הגיש את הדו"ח השנתי במועד אלא בפיגור של מספר חודשים.

דוגמאות לעבירות מס-הכנסה מהותיות

כאמור, עבירות המס המהותיות נחשבות לעבירות החמורות יותר, מאחר ואין מדובר בעבירות שבוצעו בשל רשלנות גרידא, אלא מתוך כוונה פלילית של ממש להעלים מסים מהמדינה, בדרך של העלמת הכנסות, הגשת דו"חות כוזבים וכיוצא בזה. להלן מספר דוגמאות לעבירות אלו:

(א) סעיף 216ב לפקודת מס הכנסה קובע כי מי  שהעביר לאחר את נכסיו, מבלי להעביר את השליטה בהם וזאת מתוך כוונה למנוע גביית מס שהוא כבר חייב בו או עתיד להתחייב בו, דינו עד שנתיים מאסר או קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין.

(ב) סעיף 217 לפקודת מס הכנסה קובע כי אדם אשר ללא הצדק סביר ערך דו"ח לא נכון ולמשל השמיט מתוכו הכנסה, או רשם אותה בחסר, או שמסר ידיעות לא נכונות שמשפיעות על חיובו במס, דינו עד שנתיים מאסר ו/או קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין והסכום החסר בהכנסה שנקבעה על סמך אותן ידיעות לא נכונות.

(ג) סעיף 220 לפקודת מס הכנסה קובע כי אדם אשר במזיד, בכוונה להתחמק ממס או לעזור לאדם אחר להתחמק ממס, עשה אחת מהפעולות הבאות, דינו מאסר עד שבע שנים ו/או קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין ופי שניים מסכום ההכנסה שהעלים או התכוון להעלים:

  • השמטת הכנסות.
  • מסר נתונים כוזבים.
  • השיב תשובות כוזבות.
  • הכין פנקסי חשבונות כוזבים או מזויפים.
  • השתמש בכל מרמה, עורמה או תחבולה, או הרשה להשתמש בהן.
  • הציג מסמך כוזב למשלם ההכנסה לצורך מניעת ניכוי מס במקור או הפחתתו.

מדיניות הענישה על עבירות מס-הכנסה מהותיות

ככלל, הפקודה קובעת כי העונש בגין ביצוע עבירות טכניות הינו עד 2, 3, 5 ו-7 שנות מאסר ו/או קנס כאמור בסעיפים 61(א)(3) או (4) לחוק העונשין. בעוד שלגבי עבירות מס טכניות, שנחשבות לעבירות קלות במהותן, רשות המסים מעדיפה בדרך כלל להטיל על הנישום קנס מנהלי בלבד במקום להגיש כתב אישום ולפתוח הליך פלילי כנגדו.

כאשר מדובר בעבירת מס מהותיות, הגישה הינה מחמירה בהרבה. זאת הן מצד רשות המסים, שתטה להגיש כתב אישום כנגד הנאשם והן מצד בתי המשפט, שמטילים עונשים חמורים יחסית על הנישום, במידה והוא הורשע על ידם.

מדיניות זו נובעת משכיחותן הגבוהה והיקפן הגדול של עבירות העלמת המס בארץ, אשר הפכו זה מכבר למכת מדינה. תופעה זו פוגעת אנושות בקופה הציבורית, באזרחי המדינה, בחיי הכלכלה התקינים ובערך השוויון בנשיאת נטל חובות המס הנדרש לצורך מימון צרכיה של החברה ופעילותן התקינה של הרשויות הציבוריות.

כתוצאה מכך מגמת הפסיקה בשנים האחרונות הינה להחמיר עם מבצעי העבירות הללו, לשם יצירת הרתעה לצורך מיגור התופעה.

בית המשפט העליון הדגיש שוב ושוב את החומרה שבה יש להתייחס לעבריינות המס ואת המחויבות של בתי המשפט בארץ לסייע לעקירה מן השורש של עבירות המס, באמצעות החמרת הענישה בגין ביצוע עבירות אלו. עוד נקבע כי מדובר בעבירות שבהן גובר משקלו של השיקול ההרתעתי על משקלן של נסיבותיו האישיות של האדם שדינו נגזר. כך נקבע בהליך רע"פ 6095/06 לוי נ' מדינת ישראל.

לפיכך, כאשר מדובר בעבירות מס הכנסה מהותיות ובמיוחד כאשר מדובר בעבירות בהיקף ניכר ו/או בעברייני מס חוזרים ונשנים, רשות המסים תטה להגיש כתב אישום כנגד הנאשם ולפתוח נגדו בהליכים פליליים.

במידה והנאשם יורשע במשפט, בית המשפט יצטרך לאזן בין האינטרס הציבורי, בדבר מיגור תופעת עבריינות המס ויצירת הרתעה מפני ביצועה, לבין האינטרס האישי של הנאשם, אם כי תוך מתן עדיפות לאינטרס הציבורי, כאמור לעיל.  

יחד עם זאת, במקרים מסוימים, במיוחד כאשר מדובר בהעלמות מס בהיקף קטנים יחסית או של נישומים שנחשדים בעבירה כזו בפעם הראשונה, קיימת אפשרות להשגת הסדר כופר, מחוץ לכותלי בית המשפט. במסגרת הסדר זה הנאשם משלם סכום כופר למדינה בתמורה לכך שלא יינקטו הליכים פליליים כנגדו.

שיקולי רשות המסים לגבי עריכת הסדר הכופר כוללים את:

  • חומרת העבירה.
  • היקף העבירה.
  • מידת מעורבותו של הנישום בביצוע העבירה.
  • נסיבותיו האישיות של הנישום - גיל, מצב בריאותי, מצבם של בני משפחה התלויים בו וכדומה.

לסיכומו של עניין, אם ביצעת או שהנך חשוד בביצוע עבירת מס מהותית, חשוב מאוד לא לפעול לבדך ובכל אופן להתייעץ עם עורך דין מעולה לדיני מיסים, שיסייע לך לצאת מהמשבר בדרך המהירה והנוחה ביותר, עם מינימום נזקים.

לקבלת ייעוץ משפטי אישי בנושא ליחצו כאן!


תאריך: 30/07/2018 13:24
 
close