מידע משפטי מלא אודות תכלית מערכת המיסים בישראל ובעולם

חייגו לייעוץ אישי: 050-808-6488 הייעוץ ניתן על ידי מומחה בענייני מיסוי
 דיני מיסים ועבירות מס – עורך דין לשירותך
חוות דעת מקצועית בענייני מיסוי:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה במיסים >>

תכלית מערכת המיסים בישראל ובעולם


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews

Hebrew

תכליתן של מערכות המיסים ברחבי העולם ולרבות בישראל, הינה לממש ולקדם מגוון מטרות כלכליות וחברתיות ציבוריות. מקובל להניח כי למערכת המסים יש שלוש מטרות עיקריות ומרכזיות: מימון תקציב הממשלה, צדק חלוקתי - חלוקה מחדש של המשאבים בחברה והכוונת התנהגות וזאת כפי שיפורט להלן.

מימון תקציב הממשלה

ככלל, רוב מדינות העולם אינן יכולות להתקיים מבלי לגבות מיסים כדי לממן את תקציב הממשלה שלהן ולרבות מדינת ישראל. אמנם, ישנן כיום מספר מדינות בעולם אשר אינן גובות מס הכנסה מתושביהן, אולם מדובר במספר מועט של מדינות. בדרך כלל מדובר במדינות שהינן יצואניות נפט עשירות, כגון ערב הסעודית, איחוד האמירויות, קטאר, בחריין, עומן וכוויית, אשר אינן זקוקות לגביית מיסים הודות להכנסות העתק שלהן מייצוא הנפט, או מדינות שמהוות מקלט מס, כגון איי קיימן ומונקו, שנמנעות מלגבות מס הכנסה כדי למשוך אליהן משקיעים זרים.  

מטרת תקציב הממשלה הינה לממן את מה שמכונה "מוצרים ציבוריים", דהיינו, הצרכים הציבוריים בתחומי הביטחון, החינוך, הרווחה, התשתיות ועוד. בישראל, תקציב הממשלה נקבע על ידי הכנסת, באופן שמרכז ומחלק את מגוון התקציבים שמיועדים לכל משרד ממשלתי ולכלל הפעילות במדינה. מטבע הדברים, התקציב הממשלתי מייצג את מדיניות הממשלה הנבחרת ואת סדר העדיפויות הציבורי שלה.

גביית המיסים משמשת כמקור העיקרי של תקציב הממשלה וזאת בצד מקורות מימון נוספים כגון אג"ח ופעולות מימון שונות. במקרים יוצאי דופן מוטל גם מלווה חובה וזאת לצורך מימון הוצאות חריגות. מלווה חובה הינו למעשה איגרת חוב שהמדינה מחייבת את תושביה לרכוש ממנה ואשר תנאיה הינם נחותים בהשוואה לאיגרת חוב רגילה שנמכרת באופן החופשי בשוק ההון.

למעשה, מדובר באמצעי גבייה ממשלתי שדומה למס, אך פחות חמור ממנו. שכן, בדומה למס, מלווה חובה הינו בגדר תשלום שחובה לשלמו לממשלה, אך להבדיל ממס, מלווה החובה גם מעניק תמורה ישירה למי ששילם אותו, מאחר ובכל זאת מדובר באיגרת חוב שתיפרע בעתיד.

צדק חלוקתי

צדק חלוקתי באמצעות מערכת המיסים פירושו שימוש במערכת המיסים כדי לצמצם את הפערים הסוציו-אקונומיים בחברה באמצעות חלוקה מחדש של המשאבים הכספיים.

דוגמאות לשימוש במערכת המיסים הישראלית לצורך מימוש מטרת הצדק החלוקתי:

  • קביעת מדרגות מס הכנסה פרוגרסיביות, אשר מעלות את שיעור המס השולי שחל על הנישום בהתאם לעלייה בהכנסתו, תוך קביעת שיעורי מס נמוכים במיוחד במדרגות המס הראשונות, שחלות על בעלי הכנסות נמוכות.

  • מתן פטורים מתשלום מס הכנסה על הכנסות של אוכלוסיות נזקקות כגון נכים, עיוורים, עולים חדשים וכן על תשלומים מסוימים כגון קצבאות לנכי מלחמה, קצבאות נכות, זקנה ושאירים מהמוסד לביטוח לאומי, פיצויים בגין מוות או חבלה, דמי מזונות שמקבל/ת גרוש/ה ועוד.

  • תשלום מענק עבודה, הידוע גם בכינויו העממי מס הכנסה שלילי. מדובר בתוספת הכנסה שניתנת לעובדים אשר משתכרים שכר נמוך וזאת במטרה לתמרץ ולעודד השתתפות עובדים בשוק העבודה, להגדיל את הכנסתם הפנויה של בעלי השכר הנמוך ולחזק את מעמדם.

הכוונת התנהגות

הכוונת התנהגות באמצעות מערכת המיסים פירושה שימוש במערכת המיסים כדי לכוון את התנהלותו של המגזר הפרטי וזאת באמצעות מתן תמריצי מס שמעודדים פעילויות מסוימות, מחד גיסא והטלת חיובי מס שמדכאים פעילויות אחרות, מאידך גיסא.

דוגמא קלאסית להטלת חיובי מס לדיכוי פעילויות מסוימות, הינה הטלת מיסים מוגברים ומוגדלים על מוצרים שנחשבים כמוצרים שאינם מומלצים לבריאות הציבור כגון סיגריות ואלכוהול.

דוגמא מובהקת למתן תמריצי מס לצורך עידוד פעולות מסוימות, הינה החוק לעידוד השקעות הון, תשי"ט-1959. חוק זה נועד לעודד השקעות הון ויזמות כלכלית, לרבות השקעות של חברות זרות ובינלאומיות, במשק הישראלי ובמיוחד בענפי התעשייה, התיירות, מחקר ופיתוח תעשייתי. החוק שואף להגדיל את כושר הייצור והיקף היצוא של המדינה, ליצור מקומות עבודה חדשים בארץ תוך מתן עדיפות לאזורי הפיתוח והפריפריה וכן לשפר את יכולתו של המגזר העסקי בארץ להתמודד בשוק הבינלאומי.

לשם הגשמת מטרת החוק, המדינה מעניקה מענקים והטבות מס משמעותיות למפעלים שעונים על דרישות החוק וזאת במסגרת שלושה מסלולים שונים: מסלול המענקים למפעל מאושר, מסלול הטבות המס למפעל מועדף ומסלול הטבות מס למפעל טכנולוגי מועדף ומפעל טכנולוגי מועדף מיוחד.

בנוסף, ישראל גם מעניקה פטור השתתפות לחברת החזקות ישראלית שמחזיקה בחברות זרות וזאת על מנת לעודד חברות החזקה בינלאומיות, שמרבית השקעותיהן הינן בחברות עסקיות זרות, להתאגד בישראל ולהפעיל מישראל את הניהול על העסקים שלהן בחו"ל.

לשאלות נוספות בנושא המיסוי פנו אלינו!


תאריך: 05/06/2018 19:34
 
close