מנהל/ת חשבונות בנק בחו"ל? אלו הנקודות המשפטיות שחייבים להכיר

חייגו לייעוץ אישי: 050-808-6488 הייעוץ ניתן על ידי מומחה בענייני מיסוי
 דיני מיסים ועבירות מס – עורך דין לשירותך
חוות דעת מקצועית בענייני מיסוי:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה במיסים >>

חשבונות בנק בחו''ל בהיבט הלבנת ההון


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews

Hebrew

לפתיחת חשבונות בנק בחו"ל ישנן מטרות שונות ומגוונות. חלקן חוקיות ולגיטימיות, כגון לצורך פיזור סיכונים כלכליים ונוחות טכנית לשם קבלת או תשלום כספים שמקורם בחו"ל, אך חלקן הינן גם בלתי חוקיות בעליל, כגון לצרכי הלבנת הון.

הלבנת הון הינה פעולה שנועדה להכשיר כספים בלתי חוקיים שהושגו כתוצאה מפעילות פלילית והעלמת מס, באמצעות החדרתם למערכת הפיננסית הלגיטימית תוך טשטוש והסוואת מקור הכספים או זהות בעליהם וזאת על מנת לנתק את הקשר שבין הכספים הללו לפעילות הפלילית שבאמצעותה הם הושגו.

קיימות דרכים שונות לביצוע פעילות הלבנת הון. רבות מהן מנצלות לשם כך את היעילות, המחשוב והגלובליזציה של המערכות הפיננסיות העולמיות. אחת הדרכים הנפוצות להלבנת הון נעשית באמצעות העברות כספים מולבנים מחשבונות בנק בארץ לחשבונות בנק בחו"ל, רצוי למדינות בהן הפיקוח על המטבע רופף, חוקי הסודיות הבנקאית חמורים ואין בהן חובת דיווח על פעולות בנקאיות חשודות.

על מנת למנוע את הניצול לרעה של חשבונות הבנק בחו"ל לשם פעילות הלבנת ההון, מדינות שונות, כולל ישראל, מחוקקות חוקים אשר מחייבים את הבנקים לבצע בדיקות נאותות לגבי כל לקוח ולרבות לקוחות זרים, כדי להבין מי למעשה עומד מאחורי הכספים שמופקדים אצלם ומאין הם מגיעים. מעבר לכך, הפעילות העיקרית המתרחשת כיום בנושא זה בעולם נעשית במסגרת המאבק הבינלאומי בתופעת הלבנת ההון ומעלימי המס, שמוליכה ארה"ב בשנים האחרונות.

לשם כך חוקקה ארה"ב בשנת 2010 את חוק ה-FATCA ,The Foreign Account Tax Compliance Act, אשר נכנס לתוקף בשנת 2013. חוק זה מחייב כל אזרח של ארה"ב, אשר מחזיק בנכסים פיננסיים בחשבון בנק מחוץ לארה"ב, לדווח על כך לרשות המיסים של ארה"ב וזאת מדי שנה.

כדי להגביר את אכיפתו ויישומו של חוק ה-FATCA, פועלת ארה"ב באופן אגרסיבי להקמת מערכות לחילופי מידע אודות בעלי חשבונות בבנקים זרים וזאת הן מול הגופים הפיננסיים הזרים, כגון בנקים, חברות ביטוח, חברות השקעות וכדומה והן מול המדינות הזרות עצמן.

לגבי הגופים הפיננסיים הזרים, חוק ה-FATCA עצמו מחייב את כל הגופים הפיננסים הזרים ברחבי העולם, כולל בישראל, אשר מעוניינים לעבוד מול גופים בארה"ב, להעביר באופן ישיר לרשות המיסים בארה"ב, מידע על לקוחות אמריקאים או בעלי גרין קארד, שמחזיקים אצלם חשבונות בנק וזאת גם אם אותם לקוחות אינם מתגוררים בפועל בארה"ב.

בנוסף, הבנקים מחויבים להחתים את לקוחותיהם הזרים על טפסים במסגרתם עליהם לחשוף את קשריהם לארה"ב ולהצהיר על הכספים המוחזקים על ידם מחוץ לארה"ב. מאחר שהעברת המידע לארה"ב על לקוחות אלו מהווה פגיעה חמורה בחובת הסודיות והנאמנות שחלה על הבנקים כלפי לקוחותיהם, על הבנקים גם להחתים את אותם לקוחות גם על כתב ויתור סודיות בנקאית.

הסנקציה על בנק שלא ייעשה כן הינה ניכוי מס במקור של 30% מההכנסות של אותו הבנק בארה"ב ולרבות ממכירת נכסים, מניות ואג"ח בארה"ב. כלומר, כדי ליישם את חוק ה-FATCA, לא היססה ארה"ב לנצל את מעמדה ככלכלה החזקה בעולם, כדי לפגוע בחיסיון הבנקאי של לקוחות המוסדות הפיננסים בכל העולם באמצעות האיום בהטלת סנקציה כלכלית על מוסדות כאלו שלא ישתפו עמה פעולה בהתאם לחוק.

לגבי המדינות הזרות, ארה"ב נוהגת לחתום עמן על הסכמים לפי שני מודלים שונים. מודל 1 הינו מודל בו המוסדות הפיננסים מעבירים את המידע לרשות המיסים הממשלתית שלה והיא זו שמעבירה אותה לרשות המיסים האמריקאית ולהיפך. מודל 2 הוא מודל בו המוסדות הפיננסים מעבירים את המידע באופן ישיר לרשות המיסים האמריקאית.

ביום 30.6.2014 חתמה גם ישראל על הסכם עם ארה"ב וזאת לפי מודל 1, לפיו הבנקים ויתר הגופים הפיננסים בישראל יעבירו את המידע לרשות המיסים הישראלית והיא זו שתעביר את המידע לרשות המיסים האמריקאית ולהיפך. כלומר, רשות המיסים הישראלית תעביר לרשות המיסים האמריקאית מידע אודות אזרחי ארה"ב או בעלי גרין קארד שמחזיקים בחשבונות בנק בישראל ואילו רשות המיסים האמריקאית תעביר לרשות המיסים הישראלית מידע על חשבונות בנק של ישראלים בארה"ב, דבר שעשוי להביא לחשיפת מלביני הון ומעלימי מס ישראליים שלא דיווחו על חשבונות אלו לרשות המס בישראל ולנקיטת הליכים כנגדם.

רשות המיסים בכל מדינה תקבל את המידע האמור מן המוסדות הפיננסיים שבאותה מדינה, לשם העברת המידע לרשות המיסים של המדינה האחרת. כלומר, רשות המיסים הישראלית תקבל את המידע על לקוחות אמריקאים שמחזיקים חשבונות בנק בישראל ישירות מהבנקים הישראליים וזאת לצורך העברתו לרשות המיסים האמריקאית. ואילו רשות המיסים האמריקאית תקבל את המידע על לקוחות ישראליים שמחזיקים חשבונות בנק בארה"ב ישירות מהבנקים האמריקאים וזאת לצורך העברתו לרשות המיסים הישראלית. 

בעקבות האפקטיביות של הצעדים בהם נקטו האמריקאים, החליטו גם מדינות אירופה להגביר את מאבקם בתופעת הלבנת ההון באמצעות הבנקים. כך לדוגמא, הבנקים משווייץ החלו לדרוש מהלקוחות האירופים שלהם הצהרות כי דיווחו על כספיהם במדינות המקור שלהם. בנק HSBC בריטניה קבע כי לקוח שרוצה למשוך במזומן יותר מ-6,000 לירות סטרלינג, צריך להסביר לשם מה מיועד הכסף.

בנוסף לכך, קיימת הערכה לפיה בשלב הבא גם מדינות אירופה יחקקו חוקים משלהן, בדומה לחוק ה-FATCA האמריקאי, דבר שייאלץ את הבנקים באירופה לדרוש הצהרה מלקוחותיהם הזרים על הדיווח לרשויות המס בארצם.

במידה ויש לך חשבון בנק בחו"ל והשתמשת בו לצרכי הלבנת הון, בין נתפסת בביצוע העבירה ובין אם טרם נתפסת, חשוב מאוד לפנות לעורך דין מנוסה לענייני הלבנת הון, על מנת שזה יוכל לחלץ אותך מהמצב במהירות ועם מינימום נזק.

לקבלת ייעוץ משפטי בנושא לחצו כאן!


תאריך: 31/01/2018 17:56
 
close